maandag 5 maart 2012

Katoenen Luiers Zelf Maken

Ik kan het iedereen aanbevelen! En ik kan het weten, want ik ben ondertussen al mijn derde kindje aan het grootbrengen in katoen. Het vergt misschien een extra inspanning qua wassen en plassen, maar je hoeft toch al niet af en aan te sleuren met grote pakken pampers..
Ik heb vanalles geprobeerd: verschillende soorten luiers gekocht en dan begonnen met zelf luiers te naaien, met allerlei patronen, gratis en gekochte... Na veel geëxperimenteer, ben ik uiteindelijk gekomen tot een eigen patroon, dat voor mijn jongens perfect zat. Niet te breed tussen de beentjes, niet te smal bovenaan, veel rek in de beentjes en aan de rug zodat het volgens mij voor kindjes met verschillende lichaamsbouw goed moet passen.

Omdat ik het gebruik van katoenen luiers alleen maar kan aanmoedigen, kan je hier mijn luierpatroon en handleiding gratis downloaden. Misschien heb je wel een (groot)moeder of tante die graag naait, of wil je je er zelf eens aan wagen. Deze luiers waren ook mijn eerste naaiproject. Als je dan op zoek gaat naar wat oude flanellen lakens of moltons, kan je al bijna aan de slag. Zo kan je de luierperiode van je kindje supergoedkoop én milieuvriendelijk doorkomen.

Het luierpatroon dat je hier kan vinden is voor de luier zelf. Hier moet dan nog wel een overbroekje over gedaan worden. Ik heb ook geëxperimenteerd met AIO (All In One luiers) die een waterdichte laag in de luier zelf bevatten en dus geen overbroekje vereisen, maar mijn ervaring was toch dat je hiermee veel sneller lekkage hebt en dat is toch wel heel vervelend. Bovendien drogen zo'n luiers veel slechter. Een overbroekje hoef je niet elke keer te wassen, als je het na elke verschoonbeurt een paar uurtjes laat luchten, kan je het wel een aantal keer gebruiken voor het gewassen moet worden.

Ik heb zelf ook overbroekjes gemaakt die goed pasten en waterdicht waren, maar het is niet zo eenvoudig om de goede stof (PUL) en de dikke, zachte omvouwelastiek hiervoor te vinden. Dat heb ik allemaal in Amerika besteld, wat op zich wel meeviel qua verzendkost en verzendtijd, maar aangezien je van overbroekjes per maat maar 3 à 4 stuks nodig hebt, kan je voor dat geld eigenlijk niet zelf aan de slag gaan. Zeker als je meteen goede overbroekjes koopt, want daar heb je ook wel veel verschil in. Ikzelf heb enorm goede ervaring gehad met 'PopoWrap' overbroekjes van Popolini. Die zijn super van kwaliteit en van pasvorm. Zeker in combinatie met mijn luierpatroon. Een aanrader!!

Op de website van Milieu Advies Winkel vind je veel info over het gebruik van katoenen luiers.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen